Alla inlägg under februari 2009

Av veronica - 14 februari 2009 17:17

Idag testade vi kedjan för vittringsprovet. Hon testade om det fanns någon genväg på fjärde skicket genom att ta närmast pinnen. För att slippa få henne osäker bröt jag genom att flytta på mig själv och ta pinnen utan att säga något. Det gick faktiskt bättre, hon hade fart ut och arbetade med bättre med nosen efter det. (4/5-80%)

Sedan fortsatte vi kedjearbetet genom att kedja ihop några av delarna till inkallningen. Jag kedjade ihop allt utom den sista biten för att hon ska kunna göra sitt testningsfas så vi slipper straffa hela den långa kedjan. På fjärde skicket försökte hon lägga sig själv och jag bröt snabbt. Det gjorde susen för nästa skick. (4/5-80%)

Vi jobbade med konskicken. Hon vill gärna tjuva på sitt ställande och ändrar sig inte när jag bryter. Det enda som finns kvar där är att lägga ut plattan någon gång så hon får göra mer rätt än fel. Vi har iallafall fått till farten ut. Vad som gäller här också är att de tre första skicken fungerar fint sedan börjar hon försöka testa om det finns någon genväg. (6/10-60%)

Sedan filade vi på fjärrdirigeringen genom att arbeta med ligg och stå som jag ibland tycker mig se att hon slarvar med sina läggande. Vi lade mest kraft på stå-sitt beteendet. Det är fortfarande svårast hon vill gärna dra in bakdelen någon centimeter fortfarande och vi behöver verkligen arbeta på flytnivå för att det ska sitta som berg.

Till sist arbetade vi med platsbeteendet som verkligen fick utstå frestningar idag. Vi var och arbetade i en lekpark med mitt och andra barn som sprang omkring med pulkor runt oss. Trots allt detta fick vi 8/10 -80%.

Med det måste man ju säga att det blivit ett pålitligt beteende.

Av veronica - 11 februari 2009 20:49

Efter ett tävlingsmässigt fjärrdirigering prövade jag att baklängeskedja ihop vittringsprovet. Började med att ha hunden vid min vänstra sida, gav henne pinnen, kollade att hon höll pinnen stadigt genom att rycka lite i den. Sa tack och klickade. Körde detta i 6 repetioner ibland med kollande ibland utan. Lade sin klickern i fickan och mitt tack fick bli signalen till rätt beteeende. Gav henne pinnen framför mig, hon fick göra en ingång, hålla och tack. Körde detta 3 gånger. Gick sedan vidare med att kasta pinnen en bit ifrån mig och hade en lockande godishand framme. Körde detta i 6 repetioner ibland med handen framme ibland inte. Sedan lade jag ut pinnarna körde hela momentet som det ska se ut. Körde 3 gånger. Varav en gång hade jag handen med godis för att locka henne att göra fel. Det gick jättebra. (3/3-100%) Kul nu får vi testköra detta denna vecka ut innan vi kan lägga på detta i till fjärrdirigeringen.

Körde 8 repetioner till rutan första skicket satte hon sig på mitt frys men alla skick går hon in fint i mitten av "framkonerna". Två av skicken fick jag fela för att hon tjuvstannar innan mitt frys. (5/8-62,5%) Hon var mer medveten om att det fanns en belöning bakom rutan idag men tjuvstannade ändå tidigare innan hon kommit in i mitten av själva rutan.

Konskicket har jag fått bra fart till men hon tjuvstannar lite då och då. Hon var verkligen tänd på avstånds belöningen och denna fick hon bara varsågod till när hon sprang förbi konen och lyssnade på mitt frys. (7/10-70%)

Frys kommandot vid sidan (10/10-100% ) körde som vanligt först med att gå baklänges men idag gjorde jag bara två repetioner. Så beteendet är mycket starkare och pålitligare på bara en veckas träning. Snart kan jag börja utan någon uppvärmning.

Platsbeteendet körde jag 10 repetioner av. Tre av dem under en längre tid då jag jag gick ifrån en bra bit. De andra snabba ned lägganden för att hålla snabbheten vid liv vid själva läggandet av hakan.

Försökte mig på att baklängeskedja ihop inkallning med ställande och läggandet igen men så fort jag lägger till den allra sista delen så felas det på samma ställe. Vid brytning gör hon samma fel. Hon ställer sig själv vid läggandet. Så nu har jag funderat och kommit fram till att baklängeskedja ihop allt utom det sista och jobba därifrån ett tag så hon får göra många rätt och testa av kedjan därifrån ett tag sedan lägger vi ihop det sista på den kedjan, så får vi väl se hur det fungerar.

Testade att köra en metallapportering med klubbens metallapport och det fungerade, kommer aldrig få 10 på detta momentet men jag är bara nöjd när hon tar den efter att jobbat med detta i 3 år. Är det något jag lärt mig av detta är att aldrig vänta med att lära in metallapporten!

Sedan jobbade vi med finliret på friaföljet av det godis som fanns kvar.

Körde fot vid alla förflyttningar på planen för att få bort snokandet och det fungerar bra. Kan jag använda mig på tävlingsplanen sedan då blir likheterna på planen bättre än att jag släpper uppmärksamheten på henne som jag gjort idag.

Av veronica - 9 februari 2009 21:33

Det har inte inte blivit så mycket fysträning för min hund som jag hade tänkt under dessa två veckor. Framför allt verkar det innebära att jag får mer träning än min hund när det ska bli till.

Har gått långpromenader med kompisar med hund i hopp om att min hund ska hänga på deras hundar. Men jag ska erkänna att jag avundsjukt ser på när deras hundar röjer in i skogen och springer 7 gånger så långt som vi går medan min hund trippar två meter framför mina fötter. Skulle jag sätta på min hund en stegmätare skulle det inte förvåna mig om jag gått längre än min hund. I lördags packade jag ihop matsäck och satte på mig ett par förvånade skridskor som inte används på fyra år. Vi åkte på Lejondals sjön som har ett plogat spår. Där fick man upp lite fart och min hund kunde springa i snön bredvid. När vi kommit runt banan var jag svettig och rumpan var fastare än någonsin i kramp. Min hund hade inte ens anständighet att flåsa. Det var ju min hund som skulle få all fysträning inte jag!!!


Av veronica - 8 februari 2009 20:51

Körde fjärrdirigeringen tävlingsmässigt först. Sedan gick vi över till tävlingsläge. Började med att köra 10 skick till rutan. Hon går fint in i mitten av konerna nu. Kunde bryta när hon stannade för tidigt och resultatet blev bättre. (8/10- 80%) Körde med belöningsplaceringen bakom rutan men kände inte att den hade någon effekt då hon i de fyra första skicken inte ens visste om att den var placerad där. Men det är en träningsak. Det kommer bli bättre när hon förväntar sig att den kan ligga bakom och att man kan få varsågod ibland.

Sedan körde vi konskick med belöningsplacering. Körde mest klick och belöning vid mig. Första skicket är alltid det långsamaste, de andra hade hon fin fart ut. Två av dem ställde hon sig tidigare än mitt kommando och jag bröt. (8/10-80%)

Körde frys vid min sidan men tog fram beteendet först när jag gick baklänges. Det är inte riktigt pålitligt ännu för att köra oförberett känner jag. När jag kört några repetioner baklänges vände jag upp den till sidan och det gick bra. (9/10-90%)

Körde höger och vänster på targetplattor. Denna gång tänkte jag på vad som gjorde det så svårt förra gången och hade hunden sittandes när jag gick och lade ut dem framför henne. Så nu visste hon vad som förväntades och inte sprang och letade efter en ruta. Det gick mycket bättre. (8/10- 80%) Inget lotteri denna gång alltså.

Sedan tog jag och gjorde lyssna övningen och sitt var 100% men läggadet var inte populärt det var slaskigt och blöt på plan så jag antar att det bidrog.

Körde tre luktdiskrimineringar och hon tog rätt pinne varje gång men tredje gången sprang hon med munnen öppen på varje pinne så den godkänns inte med mina kriterier.

Kedjade ihop pinnhämtning och ingång med varandra. Inga omtag när godishanden är framme. Nu måste jag köra godishand ibland, ibland inte men med samma kriterier.

Plats körde jag 5x2 repetioner. Då det var blött tog jag och sänkte tid kriteriet på de sista repetionerna. Det var smart gjort då hon inte alls gillade att ligga i slasket. (8/10-80%)

Av veronica - 6 februari 2009 19:02

Inkallningen fungerar fortfarande inte som den ska. Så det är bara att bryta upp kedjan igen. Hon erbjöd denna gång frivilligt ligg det var nytt. Det hjälper heller inte att bryta och göra om, hon gör om samma fel??? Är det crossoverhunden som slår igenom?Körde lyssnar övningen det går bättre och bättre. Ligg och sitt sitter 100% nu, så nu tog jag in fryskommandot. Då blev det lite svårt igen.Sedan tränade vi med vittringspinnen. Använde mig av knuten hand och öppen hand. Hon fick ta upp pinnen min hand öppnades sedan sprang jag baklänges med handen öppen om hon tog omtag eller rullade med pinnen stängdes handen snabbt. Det är väldigt tydligt för min hund vad det är hon gör som får godishanden att stängas. Ska köra några gånger till sedan kan jag använda mig av klickern när vi springer.Körde 5x2 repetioner av platsbeteendet. Idag jobbade vi med snabba lägganden ner i backen med hakan i backen. Måste behålla tempot ner och inte bara träna tidsperspektivet man får variera träningen lite för att behålla det snabba läggandet ner.

Av veronica - 4 februari 2009 20:20

Nu när man själv satt sig i klickertränar facket är man ju tvungen att sätta in andra sorts hundtränare i rätt fack. Så fungerar ju den mänskliga hjärnan att sortera och göra ordning i kaoset. Men vad ska man då kalla alla dessa tränare som använder sig mer "traditionella metoder"? Idag kom det till mig iform av en kvinna som tränade rutan och dumrutan på planen bredvid. Det var ganska ljudligt från denna del av planen så det fick lite av min uppmärksamhet. Så vad det jag ser och hör jo, nej(besviken ton)och bra (glatt)det var då hon höll på att jobba med dumrutan. Hunden rörde på en tass nej, hunden stod stilla bra, så höll det på. Jag tror att människan hann gå runt 10 varv i denna ruta med detta ja och bra sägande. Sedan fortsatte det till att träna rutan på likadant sätt.Det fick mig att fundera lite över min egen träning innan och nog kan man säga att jag försökte mig på denna nej och bra träning men min hund förstärkte inte mitt nej så himla bra. Faktiskt så lärde jag mig ganska effektivt att undvika att säga nej på planen innan jag ens var medveten om klickerträning. Jag har helt enkelt tränat in nej som avbryt och det var det min hund bjöd på. Skickade man min hund till rutan och sa nej för att hon drog lite åt fel håll ja, då var det bara att packa ihop ryggsäcken och åka hem. Klart att man lägger av med sitt nejande då.Så nu har jag ett namn för alla dessa människor som inte klickertränar de pysslar med -nej och bra träning. Är det någon som känner igen det?Så till dagens träning. Då jag fortfarande vill ha tävlingsträningsupplägg i början har jag funderat lite grann. Jag har bestämt att börja baklängeskedja ihop de tre sista momenten. Detta kan jag jobba med början av träningen. Så idag tog jag fjärrdirigeringen. Belöningen var en bit från plan. Värmde upp med dragkamp innan vi gick in körde fjärrdirigeringen kopplade upp hunden och så varsågod. Jag nöjer mig med ett moment under denna vecka så kanske jag kan koppla på nästa moment om två veckor då allt finliret på vittringsprovet är klart.Sedan gick vi in i träningsläge körde 5 skick ut mot rutan. Tyvärr sprang hon ut snett och kom då in från helt fel håll när hon väl fick syn på konerna. Så jag flyttade fram oss vid nästa skick för att hon skulle få göra rätt. Sedan flyttade jag bakåt och det fungerade jättebra med fart ut och rätt in i rutan. Vill gärna att hon springer längre in så jag kan nog använda mig av belöningsplacering.10 konskick med strategisk belöning ibland fick hon varsågod hämta belöningen lite bakom konen och ibland klick och hämta belöningen vid mig. Det fungerade jättebra. Kriterierna är galopp ut och snabbt ställande (8/10 80%). Två gånger satte hon sig vid frys kommandot men farten fanns hela tiden.Körde höger/vänster med targetplattor och det var rena lotteriet åt vilket håll hon sprang. Känns om om detta aldrig lossnar.Luktdiskrimineringen 3/3 100% jättefint nosarbete. Tränade spring med pinne och sedan ta upp pinne med spring. Sedan tränade jag ingångarna separat. Har tänkt göra en liten kedja av detta som kan sättas ihop med luktdiskrimineringen när det är klart. Ska lägga på störning med spring med pinne. Vill bli av med omtaget som hon brukar göra.Tränade frys vid min vänstra sida framför spegeln. Hade externbelöning bakom, första 5 repetionerna var osäkra. Gjorde pause och gjorde 5 nya och då var det 100% kanske inte kommer ta den tid jag trodde att få fram en snyggt ställande under gång endå. Sedan gjorde vi lyssnar övningen med ligg och sitt undergång framför spegeln. Hon missade inget av kommandona.Som avslut hade i platsbeteendet 8/10 80%, det är dags att lägga på lite längre tid på en av gångerna har jag tänkt.

Av veronica - 1 februari 2009 16:26

Idag blev det lite av en slask träning. Av olika orsaker blev det inte så som jag planerat det i huvudet.Jag hade en plan på att gå ut som om det vore tävling och köra 2 moment med en en transport emellan. Jag riggade planen. Väntade utanför planen körde uppvärmning hade riggat externbelöning och skulle till att köra dumrutan. Det var bara det att många var på planen och Mary stod och klickade med Rooibos mer eller mindre i min dumruta. Sedan förflyttade hon sig till mitt transport ställe. Ställde sig i vägen för rutan skicket jag skulle göra efter dumrutan. Med andra ord kändes det lite trångt på planen idag kanske skulle vi delge varandra vad vi tänkt ut innan vi sätter igång och träna. ;)Nåja, dumrutan sprack, fortfarande är sättandet den svaga punkten och jag fick helt enkelt ta kål på mitt tävlingsmässiga träningstänk och göra en ny plan. Börjar få tankar om att använda mitt om tränade ställande till dumrutan för att kunna baklängeskedja även där. Då skulle sättandet förstärkas i kedjan istället. Innan hade jag ju en perfekt dumruta och tyckte det bara var onödigt och slöseri med den lilla tid jag har att träna hund. Det som skulle behövas är att generalisera signalen frys så det gäller vid min vänstra sida och inte bara rakt framför mig som idag. Det ligger förstås några timmars träning framför oss för att göra detta men det som läget nu är verkar det vara väl använd tid.Luktdiskrimineringen körde vi tre gånger och hon jobbade jättefint. Det har blivit mycket bättre nu när jag plockat isär delarna och kan belöna nosarbetet för sig. Vi ska arbeta med upptaget och ta itu med omtagen har jag tänkt nu när vi kommit en bit på rullningarna vid ingångarna.Körde tio repetioner av platsbeteendet. Ökade störningen från sidan för att hon ska bli säkrare på att inte flytta snoken för att titta på vad som händer. Rutan vänster skick fungerade bra idag. Apportering med dirigeringen gick skapligt idag. Första skicket till vänster gick bra, andra skicket till höger tog hon först till höger som hon skulle men vände och skulle ta Körde lite av lyssna övningen också, den fungerar jättebra framför mig nu. Men sämre när jag vänder upp henne vid min vänstra sida. Har en ide om att träna med ryggen emot och använda mig av spegeln som sitter upp på klubben. Då måste hon ju verkligen använda öronen och har inga andra signaler att titta efter.

Presentation

Omröstning

Vad vill du helst att jag ska skriva om?
 vallnings inlägg
 agility inlägg
 Trick och tips inlärning
 tips för bättre hundmöten
 näringslära och barf
 vardags träning
 nosework inlägg
 nosativerings tips
 fysträning utomhus
 fysträning inomhus
 tips för bättre inkallningar
 tips för antijakt träning

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards