Alla inlägg under juli 2017

Av veronica - 3 juli 2017 09:00

Runt

Har startat upp inlärningen av runt. Det kommandot kommer att användas i 3 olika handlings alternativ. 1.) Runt hindret och tillbaka , 2.) S-svängar, 3.)Tyska svängar


I början jobbar jag enbart nära och är stilla stående. Syftet är förståelsen att gå runt vingen och hoppa.

Höjden sänks då det är inte det som är det viktiga. Om man vill kan man ta bort pinnen till en början. På just beteendet runt sätter jag ett hinderstöd extra på baksidan för att lära hunden att ta ut avståndet lite. Risken är annars att han lär sig hoppa väldigt nära ifrån ribban vilket gör att rivningsrisken ökar när fart och adrenalin läggs till.


I början står jag på så sätt att det inte är möjligt för hunden att misslyckas. Flyttar mig närmare mitten av hindret vilket gör att det finns ett val att hoppa framifrån eller går runt och hoppa. Jag väntar tills hunden har blicken riktad åt rätt håll innan jag släpper den. Då ett värde för att hoppa hindret redan har byggt in och det är lite en belöning att få utföra detta beteende vill jag inte ha så många misslyckanden. Då klickerhundar lär sig att upprepa beteenden går det ganska snabbt att flytta sig inåt mitten. Jag kastar belöningen alltid åt sidan då jag vill att hunden ska ha ett driv åt det hållet vilket gör att jag sedan kan jobba med rörelse från min sida.


Sedan är det dags att utöka förståelsen ytterligare. När jag känner att jag kan lita på att han tar runt fast jag står i mitten skickar jag och går för att göra en s-sväng eller tysk. För mycket rörelse kan göra att de i början springer runt hindret men inte hoppar det, så man får laborera med sin fart i början tills de förstår att man ska alltid ta hindret. Runt kommer alltså betyda ta hindret från baksidan. Jag jobbar likadant på båda sidor tills jag kan röra mig utan några problem. Då först jobbar jag med avståndet. Jag arbetar mig sakta ut tills jag kan stå i mitten och be om ett runt på 5 m avstånd. Sedan blandar jag kommandon, fram, lala, li,li eller runt. Avslutningsvis använder jag mig av 2 hopphinder där jag står stilla och ger kommandon, hunden ska inte kunna förutsäga var eller vad som kommer.


Av veronica - 2 juli 2017 16:00

Fortsatt att arbeta med en och samma korta bana.

Scoobie har verkligen svårt med att hålla hindren uppe vid svängar och runt. Det är hans aktivitetsnivå som är det stora problemet. Men jag försöker just nu konsekvent stanna upp och ta god tid på mig att sätta upp bommen. Hindren är dessutom gjorda i lätt aluminium och behöver inte så mycket för att röra sig och ramla omkull vilket är jättebra. Då lär han sig att vara försiktig. Vilket kan vara en fördel på tävlingsplanen sedan.


Första banan var det tighta svängar, Swisch satte banan på första försöket som vanligt. Han kommer bli stabilare än Scoobie att köra med. Inte lika snabb men sannolikheten att gå i mål är liksom större.

Andra banan var svårare då den antingen krävde ett kom- hopp vilket Swisch inte har tränat ännu. Han kan kom och sökte sig in mellan hindren fint men att sedan hoppa det hinder man har från sidan sitter så klart inte då vi inte tränat på några hinder ännu. Då testade jag om jag kunde göra ett framförbyte med runt och en s-sväng men han har inte ett tillräckligt självständigt runt för att jag ska kunna springa och plocka in honom.

Eftersom de tighta svängarna sitter jättefint nu så kommer inlärningen läggas på runt beteendet.



Här är banorna jag kört. Den är hittad på nätet i facebookgruppen https://www.facebook.com/groups/223917441043158/?fref=ts  


 


Av veronica - 2 juli 2017 13:34

När klickerplattorna började dyka upp på facebook kom jag på att långt in i garderoben ligger en Hit Board. Jag köpte den för Scoobie men den fungarade inte riktigt så bra med honom då han inte lägger sin vikt på tassen utan mer flyger fram. Vilket gjorde att jag var tvungen att hålla ögonen i vilket fall om han träffade eller inte. Men Swisch har mer förkunskaper och lättare att träna på target.

Då plattan är mindre så måste den tränas in igen men det kanske inte är någon större problem för Swisch. Så vi testar att ta fram den igen. 

Eftersom jag inte är den att ge upp testade jag på Scoobie och konstaterade att nope det var så att det inte var ett optimalt alternativ. 

Av veronica - 1 juli 2017 09:00

Slalompass 23

Har inte haft något slalompass på länge med Swisch men senaste passet hade han en klar belöningsförväntan vid pinne 10. Jag brukar annars kolla vad vi har men denna gång öppnade jag upp slalomet på slutet och han hade ett konstigt beteende där han rundade pinnen. Det tog 3 ggr innan jag förstod att han hade ju fattat det, var bara jag som ställde till det. Så stängde igen slalomet igen och vips så gjorde han 12 pinnar. Fortfarande kan jag inte dra iväg före på vänster sida men höger kan jag lämna ett antal meter nu.

Sedan jobbade jag med ingångarna med klockan. Han har en svår sida där han vill gå in på pinne 2-3 så där jobbar vi aktivt med att lösa den knuten utan att göra det lättare hela tiden.

Presentation

Omröstning

Vad vill du helst att jag ska skriva om?
 vallnings inlägg
 agility inlägg
 Trick och tips inlärning
 tips för bättre hundmöten
 näringslära och barf
 vardags träning
 nosework inlägg
 nosativerings tips
 fysträning utomhus
 fysträning inomhus
 tips för bättre inkallningar
 tips för antijakt träning

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Juli 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards