Alla inlägg under april 2017

Av veronica - 11 april 2017 13:58

Denna kurs var uppenbart svår för mig på somliga ställen då min kropp vägrade göra det jag tänkt och jag fastnade på två olika ställen oförmögen att vara där jag borde vara... Frustrerande minst sagt.

Scoobie tog de muntliga signalerna och gjorde som jag bad om lite rivningar men mindre än jag hade räknat med han har trots allt haft över 3 veckor agilityvila pga sjukdom. Han brukar inte svara så bra på vila utan bli övertaggad den här killen. Han gjorde något väldigt roligt vid tunneln så jag måste bara ha kvar den fadäsen.

Av veronica - 10 april 2017 12:10

I helgen hade Swisch sina två första slalompass. Jag älskar att träna slalom och alla mina hundar har blivit grymma just på detta hinder. Jag har gått och längtat efter att få köra igång.


Hundarnas armbågar är det som är känsligaste på hunden då de är väldigt oskyddade och det enda som egentligen kan skydda dem är muskler. Slalom är ett väldigt slitsamt hinder för just armbågarna och man bör vänta lite med att träna just detta hinder tycker jag. Då hunden är 1 år har den precis vuxit klart och kan börja utveckla sin muskelmassa ordentligt och utsättas för mer ansträngade träning. Den saknar alltså mycket av den muskelmassa som ska kunna skydda armbågarna. Det är fysträning som ska påbörjas först innan slalom enligt min filosofi.  Swisch har nu fått bygga muskler i 3,5 månad och fått klarteckan från Stefan på redog. Jag tror att min inställning till detta hinder vinner i längden då risken för skador minskar och ge honom chansen att låta kroppen vara redo för detta hinder gör att inlärningen går snabbare när vi väl sätter igång.


Jag arbetar med 2x2 metoden. Alla metoder har sina fördelar och nackdelar beroende på hund och ekipage.

Fördelarna med 2x2 är att du brytit ner inlärningen till att träna ingångar först sedan själva slalom rörelsen. Hunden får jobba självständigt och du är redan från början oberoende av en massa hjälper som ska fasas ut. Du bygger upp ett starkt värde för slalom.


För att kunna träna 2x2 med din hund finns det några förkunskaper som din hund bör ha för att det ska gå lika lätt som det ser ut på filmen annars kan det gå ganska trögt.


  • kampbelöning då godis belöningar inte ger samma fart eller svåra att kasta på gräsmattan, även om det går att ha godis i en ficka att kasta ut kommer hunden inte kunna komma upp i samma aktivitetsnivå mellan repetitionerna
  • hunden ska vara van att bjuda på beteenden
  • van vid att arbeta från dig med fart
  • (lekt klockan) klarar er utan men är en bra generaliserings övning

arbeta ifrån dig kan man jobba med olika sorters övningar här är några av mina favoriter

  • till en sten i skogen
  • mot en targetmatta/platta
  • mot ett bord/hundbädd
  • mot en hundbur
  • skicka att runda en stolpe/pinne

lekt klockan

  • mot en tunnel
  • bur
  • däcket
  • target/matta

Här ser ni pass 1 vi hade på lördagen.

Första var att springa igenom pinnarna. Ni får ha överseende av min dåliga kast timing i början av filmen. Sedan ändrade jag pinnarna till 7-2 på klockan. Ganska snabbt går jag över till att leka klockan. Om hunden är van att leka denna lek från andra övningar kommer det att gå väldigt snabbt. Svårast är att stå på "7 sidan" då hunden måste passera och runda en tydlig öppning. Ni ser att detta är svårast och vi kommer precis till att jag står jämsides med pinnen då klarar han att runda.



Pass två

Vi startade upp med några lätta passera genom pinnen och snabbt började vi utmana med klockan leken. Jag gjorde det enklare genom att ha honom på min högra sida när vi jobbade vid det svåra passaget. Han måste då gå runt mitt ben och kom längre ut vilket gör det lättare att välja rätt väg men har ändå samma synintryck från början vilket hjälper honom senare. Jag väntade också på att han hade blicken riktad mer utåt än att han tittade rakt på den lucka som han inte ska gå igenom innan jag släppte honom. Detta gjorde att han lyckades. På slutet lade jag till rörelse från min sida vilket gjorde det lite svårare vid det svåra passagen.



Av veronica - 8 april 2017 10:47

Under vintern har vår inkallningsträning bara varit under underhåll av naturliga skäl. Dygnets timmar där träning har varit möjliga har varit becksvarta. Det är heller inte så där lätt jobbat i snö och kyla eller regn och lera och inspirationen tryter kan man väl tillägga.

Men nu när dygnets timmar åter är ljusa och man kan se vad man pysslar med kan man börja att arbeta med de naturliga störningarna som finns att tillgå för att sedan arbeta sig uppåt i störningstrappan.


Jag har underhållit min inkallning genom att inte släppa igenom och låta honom lyckas att rusa fram till andra hundar, efter vilt osv. Jag har en speciallsydd långlina på 30 meter som har reflex så jag kan se den i mörkret. Jag låter linan aldrig passera mig om den är på backen för det är en falsk trygghet att tro att jag skulle hinna springa fram och trampa på linan när väl han sticker iväg. Varje kurva ropar jag in honom och har kamplek gåendes igenom kurvan. Jag hanterar det som om där vore en mötande hund varje gång. Jag har full koll på var viltet brukar befinna sig vid visa tider på dygnet och där omkring arbetar vi med uppgifter som hoppa upp på stenar, cirkelträning och inkallningsövningar som sätter mig i fokus istället.Vilket gör att harar kan skutta omkring men Swisch är i arbetsmode med matte och ignorerar dem. Det bygger upp sakta upp en störningstålighet.


Ni ska inte tro att det är en lätt sak att arbeta med en 30 m långlina även om vi går efter en stig det är en helttidsysselsättning att se till att linan inte fastnar och hamnar runt tassar och ens egna fötter när han rusar iväg för att leka med Scoobie. Men det är bara att gilla läget. Om man inte har en hund som kommer till 100 % på inkallning ska den inte vara lös. Både för omgivningens skull och för din tränings skull.


Idag fick vi tillfälle att arbeta med störning på långpromenaden. 100 m framför oss stod ett rådjur på stigen och Swisch hade ännu inte sett den. Så jag ropade in honom och kampade medan rådjuret stack iväg. Det visade sig vara en hel flock med 5 stycken som rusade över stigen en och en efter varandra och då fick vi chansen till lagom störningsträning. Då Swisch främst går på syn kunde jag låta honom gå ut i linan som vanligt och låta honom sticka iväg med riktig fart efter spåret när vi var framme och ropa in honom och han tvärvänder för att kampa med mig. Jag brukar göra likadant när han får upp harspår men haren har försvunnit ur synvinkel. Han går upp i varv men har ändå öronen påkopplad då han inte har något synintryck. Lagom störningsnivå men ändå viltlukt i näsborrarna. Vi mötte sedan samma djur 25 min senare då de stor och betade i hästhagarna 80 m bort. Swisch stod länge och betraktade dem och precis när de började springa iväg ropade jag och han kom direkt och kampade och sedan brydde han sig inte mer om dem. Det var en lyckad session.

   



Av veronica - 4 april 2017 19:01

Efter att Scoobie fick diagnosen bukspottkörtels inflammation och ska gå på skonkost i tre veckor med penicillin och annat skrot i 10 dagar innan vi kan göra nya blodprov har träningsinspirationen legat på 0. Att åka ensam med Swisch har känts konstigt och inte alls roligt. I helgen fick jag ta mig i kragen och åka iväg men jag tog med mig Scoobie och gjorde en liten bana och Swisch fick köra rakt fram och plötsligt körde vi tighta svängar. På torsdag gör vi nya blodprov och det är de resultaten som vi går och väntat på. Scoobie har gått ner 1,5 kg och man känner tydligt hans revben. Han dricker väldigt mycket vatten vilket gör att jag oroar mig att njurarna har tagit skada. 

Dessutom har jag dragit på mig en inflammation i trampdynan fram vilket gör att gå och springa är lite mer smärtsamt än vanligt ;P.


Alla svängar utom japaner satte vi vid första försöket. Japanerna var svåra när matte stack iväg då rev han omgående därför ser ni mig stå ganska stilla på filmen.

Uppenbarligen gillar jag inte att hålla leksaken med handen som visar banan för utan att jag vet om det byter jag leksakshand när jag springer -se på hindret efter tunneln, skulle jag behöva göra det medvetet skulle jag inte klara det...


Swischen skulle få köra rakt fram men plötsligt gick allt så bra att jag testade med svängar över hinder för första gången... Höger svängarna är inte lika tighta som vänster och behöver tightas till men annars börjar det likna något.


Jag tränade ett tillfälle med Swischen själv. Jag har dammat av manders mindern som jag använde flitigt till Schintra. Den är inget jag använt till Scoobie men Swisch som går både på godis och leksaker passar det ypperligt nu när vi kör RC. Det tar ner honom lite i aktivitetsnivå och ger honom ett framåt tänk. Detta är första tillfället vi kör, man kan tydligt se hur belöningsplaceringen framför honom ger honom en säkerhet framåt mot slutet av filmen utan att det lockar honom till att hoppa av.



Presentation

Omröstning

Vad vill du helst att jag ska skriva om?
 vallnings inlägg
 agility inlägg
 Trick och tips inlärning
 tips för bättre hundmöten
 näringslära och barf
 vardags träning
 nosework inlägg
 nosativerings tips
 fysträning utomhus
 fysträning inomhus
 tips för bättre inkallningar
 tips för antijakt träning

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17 18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards