Alla inlägg under mars 2009

Av veronica - 19 mars 2009 21:47

Så har man nyss "landat" från 2 dagar i Köping. Vi har varit i Skogsborg Marie Hagströms näste. Fanny har hållit kurs för oss "entuiaster" som tar ledigt från jobbet. Det var ett tystlåtet gång från början men efter en dag började vi alla tina upp och bli varma i kläderna. Första uppgiften Fanny hade åt oss var hot target. Den är upplagd som uppgiften man har på Chicken Camp Introdution. Mer om detta kan du läsa här:

chicken-camp

Vi skulle välja hur hunden skulle markera vårt valda objekt. Jag valde från början nos-frys men det visade sig att det beteendet var det länge sedan vi arbetade med. (Noga räknat så var det sommaren förra året så den låg långt ner i byrålådan.) Alla kastade vi oss över uppgiften utan att tänka efter noggrant. Vilket alltid man gör på kurser. Vet inte om det är att man får en uppgift med ett bestämt tidsutrymme som gör det. Men planeringen blir en halvhjärtat anteckning och så kör man och det visar sig förstås att det inte var så genomtänkt. Efter att få sova på saken vilket är min favorit till att planera min träning här hemma. (Jag sover alltid på saken! ) Så gick det mycket bättre. Vad jag bestämde var att ta min hunds nosduttar istället. Sedan var det ingen konstigt längre när vi hade ett beteende som hunden skulle markera föremålet med. Jag körde på en kaffemugg, vante och Thomas kastade som ett tredje föremål en plastburk. Plastburken var mer lik kaffemuggen och skulle vara lite svårare att plocka in var tanken och det var den. Hon gick på den någon gång men sedan brydde hon sig inte om den. Tills Fanny kom och knackade på burken. Det lyckades vi aldrig hinna få bort. På eftermiddagen arbetade vi med apporteringen eller snarare färdigheter till apporteringen. Det gick väldigt bra, jag trodde det skulle bli svårt att få henne att dra bakåt men vårt in shapade dragkamp gav här resultat. Till slut fick vi välja något valfritt, jag valde hur jag skulle kunna få henne att lyfta baktassarna.

Så nu ska jag träna mina egna tränar färdigheter med shaping här hemma. Det är något jag kan göra inomhus på kvällen när dottern ligger och sover. Dessutom är det en bra aktivering och fysträning för min hund.

Så här trött var vi på hotellet efter första dagen...

Av veronica - 15 mars 2009 15:39

Inkallning med sättande ni kanske tänker, men det är väl inget moment. Just det!, men om det vore det skulle vi haft 10 poäng med stjärna i kanten. Har aldrig tränat på att hon ska sätta sig i full fart men det verkar som om vi skulle ha lagt mycket träning på det. Idag erbjöd hon ett snyggt sättande från full galopp till sitt. Jag kunde se hennes spår på isen då hon åkt kana på isen en bit på rumpan. Min plan var att bryta innan hon erbjöd detta beteende eftersom det är väldigt belönande för henne att genomföra och det då finns det kvar på repotaren även om vi bryter själva kedjan. Men hon var alldeles för snabb, jag hann säga frys och pang var rumpan i backen innan jag ens hunnit uppfatta det. Så det var bara att bryta kedjan och träna på ställandena idag. Däremot när vi körde dumrutan fanns det inga snygga sättanden kvar att erbjuda. Känner just nu en stor frusteration över att kedjorna hela tiden brakar ihop. Känns inte som om vi kommer kunna tävla alls i år. Det finns alldeles för få träningstillfällen för oss helt enkelt.

Av veronica - 11 mars 2009 17:54

Nu har vi lagt på kommandot. Det fick bli buren trots allt ska matte komma ihåg vad som ska sägas. Det lite lustiga var att när vi började lägga på kommando blev hon väldigt säker och het på buren. Måste vara ett syndrom för crossover hundar. Alla tveksamheter försvann och jag blev tvungen att tejpa med silvertejp därnere på buren för att hennes tassar inte skulle fastna och hon skulle göra illa sig. Nu har buren burits till bilen och imorgon får vi se om träningen har gett resultat.

Av veronica - 9 mars 2009 21:14

Nu börjar det roliga. Buren är nu så värdeladdad att hon hellre väljer att stanna kvar än att gå ur på mitt fri så nu får vi ge en "tråkigbelöning" utanför buren när hon kommer. Sittandet fungerar bra, när min hand tar i handtaget behöver jag bara frysa någon sekund innan hon sätter sig. Nu har vi lagt till störningar när buren är öppen för att locka henne att kliva ur. Det gick hon på en gång sedan har hon hållit sina tassar innanför buren. Imorgon kommer vi jobba med farten till buren och hålla i halsbandet för att få henne att springa till buren.

Av veronica - 8 mars 2009 12:27

Vi har fortsatt att värdeladda buren. Då min hund inte sätter sig trots belöningen högt-långt in i buren. (*förvånat* min hund kan bli väldigt lång för att slippa sätta sig). Har jag fått tagit den långa vägen istället. Jag har fått vänta in henne då hon satt sig själv och gått fram till buren, när hon ställt sig upp har jag fryst min egen rörelse och fortsatt den först när hon satt sig igen. På slutet satte hon sig väldigt snabbt. Så nu har vi lyckats förstärka hennes sittande för att matte ska ta i handtaget och kunna jobba med att sitta kvar i buren. Frikommandot har också fungerat bra och hon har gått snabbt in i buren igen.

Av veronica - 7 mars 2009 19:07

Har fått svar från Marie Fågelqvist. Det verkar som om det skulle bli en instruktörsutbildning 2010 iallafall. Så då verkar det bli ett riktigt hundår för oss. Så nu är vi primärbokade för nästa år. Längta, längta!

Av veronica - 7 mars 2009 11:36

Här har det varit viljornas kamp. Stått med matskålen i 20 minuter och blåstirrat på buren medans min hund har bjudit på alla beteenden som tänkas kan men inte gått in med alla fyra tassarna i buren. Så till slut började matte förvandlas till en aversivtränare i sina tankar. Såg framför mig en liten knuff in i den #####buren.

Så då var det dags för paus för matte och planera om. Jag vill verkligen att det ska vara min hunds val och inget annat. Jag tog fram targetplattan och den är ju väldigt starkt värdeladdad för min hund. Så jag lade helt enkelt in den i buren och då var vi plötsligt igång. Plattan togs bort på den tredje repetionen och beteendet fanns kvar utan några tveksamheter. När vi plockat undan klickern och maten var slut. Gick min hund in i buren och snokade efter smulor. Så nu har jag stängt buren, vill ju att den ska vara så värdeladdad så att om dörren står upp springer vi in.

Av veronica - 6 mars 2009 10:16

Släpade in hundburen här skulle det göras burleken. Det slutade inte riktigt som jag hade tänkt. Min hund ville verkligen inte vara i sin bur. På något sätt har buren inte alls blivit en positiv upplevelse för min hund under åren den varit i bilen. Kanske den står för slut på träningen vad vet jag. Hon ville verkligen undvika att gå in där och jag fick tänka till. Fick plocka ur underlaget i buren och värdeladda den. Det gick snabbt och bra men sedan när den skulle börja stoppas in i buren började problemen. Att sticka in den en liten bit i buren var inte så lyckat då den lutade och och skrammlade (den är i metall) och förstärkte hennes dit vill jag verkligen inte gå. Så jag var tvungen att skicka in hela den och då var det genast tveksamt att gå in. Så jag fick helt enkelt ta tass för tass igen och använda mig av belöningsplaceringen. Så när vi väl fått in henne och stängt burdörren såg hon bara allmänt olycklig ut. Det var knappt att hon ville ta godisbitarna som regnade över henne.

Man skulle belöningsplacera långt in och högt för att hunden skulle sätta sig men min hund var inte alls intresserad av vare sig följa godis till hörnet eller sätta sig. (doggie zen övad kanske) Så jag satte mig helt enkelt framför tv och väntade på att hon skulle sätta sig. Sedan körde jag ett ental repetioner med att öppna dörren, satt hon kvar godis, ansats till att resa sig upp burdörren stängdes.

Så utvärdering: Höja insatserna! Får värdeladda buren med det bästa som hon vet matskålen istället. Buren får stå här i helgen och bäras in och ut i bilen när den ska användas.

Presentation

Omröstning

Vad vill du helst att jag ska skriva om?
 vallnings inlägg
 agility inlägg
 Trick och tips inlärning
 tips för bättre hundmöten
 näringslära och barf
 vardags träning
 nosework inlägg
 nosativerings tips
 fysträning utomhus
 fysträning inomhus
 tips för bättre inkallningar
 tips för antijakt träning

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards