Alla inlägg under maj 2009

Av veronica - 6 maj 2009 16:40

Har beställt 2 böcker tillhörande kurslitteraturen till instruktörskursen (Mentalitetsboken skriven av Ingalill Blixt, Curt Blixt och Kenth Svartberg och Hundlekar, Stimulerande träning för smarta hundar skriven av Mary Ray, Justine Harding). Då jag ändå var igång så beställde jag Fysträning för hund och Hundmassage & stretching: låt tassarna vila av en och samma författare. De var så pass billiga mot för på den sida jag kollat in böckerna på förut. Nu har jag alla svenska böcker som ska läsas till instruktörskursen nu är de bara de engelska böckerna kvar.

Av veronica - 5 maj 2009 20:24

Har nu läst Coaching people to train their dogs på 400 sidor. Det som slår en alltid när man läser böcker från USA är att luring (lockning) är ett koncept som är väl förknippat med klickerträningen där. Shapingen har inte alls lika stor genomslagskraft och värde som här när man pratar om klickerträning. Det är ändå en kvinna som har Chicken Camp utbildning och är utbildad av Bob Bailey. Självaste förordet var skrivet av honom själv. Så de sidor där sitt, ligg stå blev snabbt bläddrade förbi efter att jag konstaterat att de var ganska ointressanta för min del. Kapitlet Training Food magnet fick mig att smila på banden lite. Man skulle faktiskt lägga ner tid på att träna hunden att följa godiset som en magnet. Behöver man träna detta???


Det som de i USA är mycket bättre på är att utbilda sina hundägare för att socialisera sina hundar. Hon har t ex en kurs speciellt för valpar och ägare runt 10-16 veckor. Där får valparna uppleva nya underlag, leksaker, lek med andra hundar. Kursen är 30 min lång. De tog ut 3 valpar som får leka med varandra i 2-3 min med ägarnas och instruktörens tillsyn. Hundägarna tränas i att läsa hundarnas egna språk. Valparna blev presenterade för en lämplig vuxen hund. Positiva erfarenheter att ta med sig alltså.  Målet är att innan valparna blivit 12 veckor ska den ha erfarenhet av 12 olika:

ytor att gå på

föremål att undersöka

olika miljöer

olika personer

ljud att uppleva

lugna hundar att se och möta

olika sätt att bli upptagen, tagen på sin kropp

gånger den har varit ensam hemma


Inget som finns på våra klubbar runt om i landet. Där förväntas nya hundägare ha kunskap och förståelse för detta av sig själv.


Något som jag också tyckte var bra var hennes chewing game.

Där tränade man hunden att låta bli att tugga på ens saker. Man la ut tre saker som var tillåtna att tugga på och tre otillåtna saker. Varje gång hunden gav de tillåtna sakerna uppmärksamhet så gjorde man en stor affär av detta. Beröm, lek osv de fick mycket av ens uppmärksamhet. Varje gång de gick till de otillåtna sakerna blev man tråkig, ointresserad och ignorerade vad de höll på med. Efter lekens slut gjorde man hemmet valpsäkert igen och tränade korta pass på detta.

Steg två i leken har jag inte riktig tagit in ännu men då skulle man smörja in de tillåtna sakerna i något gott. De otillåtna i något starkt och illaluktande för hunden. Denna doft kunde man sedan sätta på de möbler man inte ville att hunden skulle gå på. Hunden kommer då förknippa den doften med något olönsamt.



Av veronica - 3 maj 2009 15:50

Har idag fortsatt att jobba med slalomen. Nu har vi arbetat oss runt och lagt till två pinnar till. Har dammat av en gammalfavorit som belöning som jag inte har använt i träningen men som gav en ny tändning. En boll som man kan stoppa godis i. Kasta och när man hunnit ifatt rulla den så det trillar ut godis. Perfekt för en matfreak till hund

Av veronica - 3 maj 2009 15:41

Det har varit rankningstävling för landslaget på klubben. Igår gick det jättebra för Maria Hagström. Så jag åkte dit idag för att heja på men jag verkar inte vara något turmaskot för idag gick det inte alls lika bra för dem.

Av veronica - 3 maj 2009 09:40

Nu har jag fått bekräftelse på att buren är värdeladdad. Körde rutan och utan att tänka mig för hade jag buren 10 meter rakt framför kon skicket. Hon spurtade iväg i full galopp och stannande när jag gav kommando men när jag sa rutan så var det inte rutan som hon sprang till i full fart. Mitt oj, tokigt struntade hon fullständigt i. Det bara skakade till i buren så tittade en nos glatt ut nöjd med sig själv. På andra skicket gjorde hon iallafall rätt. Men rutan och buren har båda två lika många stavelser och samma betoning när jag säger dem. Så det var ingen lätt uppgift för henne.

Dumrutan gick bättre idag så det är väl bara att traggla på. Apporteringen med dirigeringen full pott. Körde 2 kedja med vittringsprov och fjärrdirigering. Den kedjan är väldigt stabil nu.

Av veronica - 2 maj 2009 09:33

Tränade ingångar i slalom i en ny miljö. Tog mina pinnar till Lejondal. Det gick jättebra. Vi har nu jobbat oss från 10-1 på klockan. Det är fortfarande vid klockan 2,1 det kan bli fel. Så ett träningspass till då dessa ingångar testas och sedan kan vi börja lägga till 2 pinnar till i träningen.

Hade inte med mig tidtagaruret och blev tvungen att använda mobiltelefonen som är mycket krångligare att ta tid med. Men lustigt nog kom jag ihåg att använda den varje gång. När tidtagaruret suttit på min jacka har det glömts bort att sättas igång varje gång. Så ju krångligare något är ju lättare är det att komma ihåg för mig.....

Av veronica - 1 maj 2009 20:03

Saknar inspiration för att träna lydnad just nu. Allt annat verkar roligare  men jag har ju mitt mål och måste träna för att uppnå det. Så jag satte på mig träningsväskan för att träna de tre mest osäkra momenten. Dumrutan verkar som ett evighets projekt för oss. Det är rena lotteriet om hon sätter sig eller står upp känns det som. Inkallningen gick bra idag men så använde vi inga koner som hon kunde spana in och ställa sig vid. Apportering med dirigeringen inga fel idag det blir bara säkrare och snabbare utföranden. Sedan körde jag igenom de frivilliga beteendena för att de ska finnas kvar. Hon är verkligen repetionsklok nu. Körde både framför mappen och baklängesmappen. Tog fram targetfingret och gjorde lite höga för att få henne att resa sig på bakbenen. Ville testa vad hon skulle göra om jag tog den ännu högre upp och hon tog sats och hoppade som en tollare för att komma åt fingret. Visste inte att hon var så vig.

Av veronica - 1 maj 2009 12:35

Har ryckt upp pinnarna för att träna på ny plats. Då får man så klart backa lite i träningen några få repetioner innan man kan återgå till där man var. Nu jobbar vi vid att hon ska hitta ingångarna från klockan 8 och 2 (om rakt fram symboliserar klockan 12 står pinnarna  vid 8 och 2). Svårast verkar 2 ingången vara så där fick jag närma pinnarna lite grann för att hon ska klar det. Ska köra några pass till idag och se hur det fungerar. När hon klarar alla ingångar från klockan 1 till 9 så är det dags att gå vidare. Då sätter vi upp två pinnar till, dessa ska också sitta klockan 8 och 2. Det ska vara 4,5 m mellan dem och de första pinnarna. Då kommer man jobba så att man belönar 50% mellan den första och den andra. Om man belönar endast efter den andra kommer hunden snart strunta i den första och gå direkt till den andra. Efter ett tag går man ner till att belöna däremellan till 25%.

Presentation

Omröstning

Vad vill du helst att jag ska skriva om?
 vallnings inlägg
 agility inlägg
 Trick och tips inlärning
 tips för bättre hundmöten
 näringslära och barf
 vardags träning
 nosework inlägg
 nosativerings tips
 fysträning utomhus
 fysträning inomhus
 tips för bättre inkallningar
 tips för antijakt träning

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5 6 7 8 9 10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards