Alla inlägg den 5 maj 2009

Av veronica - 5 maj 2009 20:24

Har nu läst Coaching people to train their dogs på 400 sidor. Det som slår en alltid när man läser böcker från USA är att luring (lockning) är ett koncept som är väl förknippat med klickerträningen där. Shapingen har inte alls lika stor genomslagskraft och värde som här när man pratar om klickerträning. Det är ändå en kvinna som har Chicken Camp utbildning och är utbildad av Bob Bailey. Självaste förordet var skrivet av honom själv. Så de sidor där sitt, ligg stå blev snabbt bläddrade förbi efter att jag konstaterat att de var ganska ointressanta för min del. Kapitlet Training Food magnet fick mig att smila på banden lite. Man skulle faktiskt lägga ner tid på att träna hunden att följa godiset som en magnet. Behöver man träna detta???


Det som de i USA är mycket bättre på är att utbilda sina hundägare för att socialisera sina hundar. Hon har t ex en kurs speciellt för valpar och ägare runt 10-16 veckor. Där får valparna uppleva nya underlag, leksaker, lek med andra hundar. Kursen är 30 min lång. De tog ut 3 valpar som får leka med varandra i 2-3 min med ägarnas och instruktörens tillsyn. Hundägarna tränas i att läsa hundarnas egna språk. Valparna blev presenterade för en lämplig vuxen hund. Positiva erfarenheter att ta med sig alltså.  Målet är att innan valparna blivit 12 veckor ska den ha erfarenhet av 12 olika:

ytor att gå på

föremål att undersöka

olika miljöer

olika personer

ljud att uppleva

lugna hundar att se och möta

olika sätt att bli upptagen, tagen på sin kropp

gånger den har varit ensam hemma


Inget som finns på våra klubbar runt om i landet. Där förväntas nya hundägare ha kunskap och förståelse för detta av sig själv.


Något som jag också tyckte var bra var hennes chewing game.

Där tränade man hunden att låta bli att tugga på ens saker. Man la ut tre saker som var tillåtna att tugga på och tre otillåtna saker. Varje gång hunden gav de tillåtna sakerna uppmärksamhet så gjorde man en stor affär av detta. Beröm, lek osv de fick mycket av ens uppmärksamhet. Varje gång de gick till de otillåtna sakerna blev man tråkig, ointresserad och ignorerade vad de höll på med. Efter lekens slut gjorde man hemmet valpsäkert igen och tränade korta pass på detta.

Steg två i leken har jag inte riktig tagit in ännu men då skulle man smörja in de tillåtna sakerna i något gott. De otillåtna i något starkt och illaluktande för hunden. Denna doft kunde man sedan sätta på de möbler man inte ville att hunden skulle gå på. Hunden kommer då förknippa den doften med något olönsamt.



Presentation

Omröstning

Vad vill du helst att jag ska skriva om?
 vallnings inlägg
 agility inlägg
 Trick och tips inlärning
 tips för bättre hundmöten
 näringslära och barf
 vardags träning
 nosework inlägg
 nosativerings tips
 fysträning utomhus
 fysträning inomhus
 tips för bättre inkallningar
 tips för antijakt träning

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5 6 7 8 9 10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards