Alla inlägg den 6 januari 2020

Av veronica - 6 januari 2020 18:41

Ibland känner jag att det finns en viss överförfrågan på studier och forskning när vi till viss del har förmågan att dra rimliga slutsatser av det vi redan vet och sett runt omkring oss. Det så kallade sunda förnuftet som ständigt ifrågasätts till den milda grad att allt som inte finns på studier inte kan vara sant. Jag har alltid låtit mina valpar följa med på promenader utan att räkna minuter eller sträckor. Det enda kriteriet jag följt är att det sker i deras takt. Det är något vi alltid har gjort i vår familj då jag vuxit upp med hundar. Min mamma påpekade ganska klokt att valpar ute i det vilda får både leka och hänga med vuxna. Det är knappast så att de väntar tills skelettet är färdigväxt.

När jag gick hundpsykologutbildningen och satt på en föreläsning med veterinären Mats Lindberg, tog han upp att valpar som får röra sig naturligt får färre HD. Studier som visade att hundar som hade HD föräldrar låg 30 % bättre till bara de rört sig , än de hundar som stått i hundgård och inte hade HD föräldrar.


Vilket som, nu finns det studier där man tränat valpar medvetet på gåband som visar upp positiva effekter.

Jag förespråkar inte att sätta valpar på gåband men låt dem få följa med på promenader.


Länk till artikeln som diskuterar studierna.

 


Kortsammanfattning:

Det viktigaste är att hålla valpar i ideal vikt. Övervikt är skadligt för lederna. Höga hopp eller tvära svängar ska undvikas. Däremot att få röra sig tex i skog och mark ska uppmuntras det bygger upp valpens muskler och leder. När man har flera hundar se då till att valpen inte blir översprungen av en av de äldre. Det kan skapa skador för livet. Med andra ord vi som har flera hundar få ha dem kopplade i omgångar om det tenderar att gå lite för vilt till.


Presentation

Omröstning

Vad vill du helst att jag ska skriva om?
 vallnings inlägg
 agility inlägg
 Trick och tips inlärning
 tips för bättre hundmöten
 näringslära och barf
 vardags träning
 nosework inlägg
 nosativerings tips
 fysträning utomhus
 fysträning inomhus
 tips för bättre inkallningar
 tips för antijakt träning

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards